Methodes voor waterontharding door sporters

waterontharder-kopenWat doen bedrijven er aan om water te ontharden? Dat is een logische vraag, want ondanks dat hard water geen effect heeft op de gezondheid van de mens, is het niet prettig voor andere redenen om het water in je huis te hebben. Zo bevat hard water stoffen zoals carbonaten en sulfaten die ervoor zorgen dat je in combinatie met warmte een verdichting van je leidingen krijgt. Hierdoor functioneren deze leidingen niet meer goed als er warmte door heen wordt vervoerd en verlies je dus veel energie. Een ander nadeel is dat zeep niet reageert met hard water.

Hierdoor moet je dus onnodig veel zeep gebruiken in vaatwassers, wasmachines en als je aan het douchen bent. Dit kost ook onnodig veel en daarom is hard water zeer onwenselijk. We spreken van hard water als de hardheid (dH) boven de 8 komt. In Nederland komt dit niet veel voor. Hoe doen waterbedrijven dat? En hoe kunnen we hier op vertrouwen?

Methode 1: Complexvormer

Een manier om water te ontharden is door middel van een complexvormer. Hierbij wordt aan wasmiddelen stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat metaalionen complexe ionen worden. Deze ionen kunnen geen effect hebben op de apparatuur van de wasmachine. Dit is dus een vrij simpele manier om het water minder hard te krijgen, die niet veel energie hoeft te kosten als het slim gedaan wordt.

 

Methode 2: Een filter gebruiken

Je kunt ook een filter gebruiken om het water minder hard maken. Dit doe je door het door een heel dun filter te laten gaan, wat we een membraan noemen. Hierdoor kunnen dingen zoals zouten en zelfs bacteri├źn niet meer door het filter heen komen en heb je zeer zacht water. Je kunt kiezen voor ultrafiltratie of voor omgekeerde osmose, maar beide zorgen ervoor dat de stoffen die het water hard maken eruit gehaald worden.

 

 

Author: